Пожарът в Хасковска област продължава трети ден - bulgaria.utre.bg

Пожарът в Хасковска област продължава трети ден

18 август 2017, 11:06 | Мила Иванова
  • Снимка:
    bnt.bg/кадър

Пожарната обстановка на територията на областта остава усложнена

През нощта са се възобновили няколко огнища на пожара край село Сакарци заради силния вятър. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Продължава гасенето на пожара край селата Маточина и Присадец. Към този между селата Княжево и Срем се пренасочват допълнителни сили.
Трети ден продължава борбата с пожарите в Хасковско. Пожарната обстановка на територията на областта остава усложнена. Цялата налична техника на районните противопожарни служби, на държавното горско стопанство, всички поделения на МВР, местните власти, служителите на държавното горско предприятие и доброволци са включени в потушаването на няколко действащи огнища на пожари в региона.
Със съдействието на премиера Бойко Борисов 60-тонен булдозер тръгна към огнищата на пожарите в района на Сакар планина. Машината ще прокара просеки и ще пресече разпространението на огъня в района на селата Княжево и Срем, край Тополовград. Техниката ще остане на разположение на пожарникарите днес през целия ден и ще помогне за ограничаване разпространението на огъня и в другите горящи точки на Хасковска област.
Снощи премиерът посети района на с. Княжево и на място се запозна с работата на противопожарните екипи там. Според министър-председателя, след оглед на огнищата, се установява, че запалванията са умишлени. Не са изключени и запалвания, заради чистене на пасища, заяви Бойко Борисов.

Пожарът, който възникна в гориста местност между тополовградските села Княжево и Срем, не е овладян. Разпространил се е на площ от около 800 дка и се предприемат се действия за негово локализиране. Това каза главен инспектор Стефан Стефанов от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" в БНТ. Според първоначалните данни пожарът е възникнал в следствие на почистване на пасища с тежка техника.

Стефанов добави, че предстои дискусия със експерти от Земеделското министерство, за да се намерят по-въздействащи механизми за намаляване на риска от възникване на такива пожари.
“От началото на месец август имаме над 3 400 пожара. В момента най-натоварената област е Хасково”, информира Стефан Стефанов.

Тази вечер бях в района на Хасково и се запознах на място с обстановката и с дейностите за справяне с пожара там. Гасене...

Публикувахте от Boyko Borissov в 17 август 2017 г.


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета