Евакуираха села и туристи заради пожара в Кефалония

Гръцките власти са задържали мъж по подозрение за умишлени палежи

Голям пожар се е разразил на остров Кефалония. Две села са евкакуирани от застрашените зони, а туристите са извозени с автобуси. Правителството одобри мерки за преодоляване на щетите от стихията. Гръцките власти са задържали мъж по подозрение за умишлени палежи, предава БНТ.

63-годишен мъж, държавен служител от министерство, който "обича огъня". Това е заподозреният за умишлените палежи. В дома му били открити 43 запалки, свещи и всякакви предмети, с които може да се пали огън.

Властите са му повдигнали обвинения за умишлени опити за палежи, както и за нарушаване на законодателството за притежаване на оръжия, светлинни бомби и пиротехнически средства.

На Кефалония стихията изпелели няколко къщи. Има унищожени и електрически стълбове, което предизвика проблеми с електроснабдяването на острова. Две от огнищата там овладени. Но пламъци са се насочили към трудно достъпен район. Пожарникарите ще се опитат днес да ги потушат със самолети.

Одобрените от правителството мерки за предоляване на загубите от пожарите предвиждат да се извърши незабавна регистрация на щетите. След това собствениците на разрушени от огъня жилища и ферми ще бъдат обезщетени и освободени от данъци.

Предвижда се и изграждане на хидротехнически съоръжения и укрепване на терените за предотвратяване на наводнения. Изгорелите площи ще бъдат отново засадени с горски масиви, а пашата в засегнатите райони ще бъде забранена.