ООН предложи помощ за кризата със Северна Корея

Гутериш: Светът ни днес не се радва на спокойствие

Напрежението около Корейския полуостров е достигнало най-високите си нива от десетилетия и затова сега трябва да има по-малко реториката и повече дипломация. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

По думите му, светът трябва да си вземе поука от историята и да не допуска грешките, довели до Корейската война, започнала преди 67 години и взела над 3 милиона жертви. Шефът на световната организация подчерта, че е уверил представителите на държавите, участващи в прекъснатите шестстранни преговори – Северна Корея, Южна Корея, САЩ, Русия, Япония и Китай, че винаги е готов да помогне за подновяване на диалога и предлага посредническите си услуги.

„Светът ни днес не се радва на спокойствие. Свидетели сме на много тревожни ситуации и по-специално – на напрежение на Корейския полуостров, невиждано от десетилетия насам. Заради това е време да намалим реториката и да засилим дипломацията“, заяви Гутериш.

Гутериш смята, че решението на кризата със Северна Корея трябва да е политическо. и потенциалните последици от евентуални военни действия са прекалено ужасни. Той посочи, че международната общност трябва да изпрати ясно послание на севернокорейското ръководство да спазва международните си задължения, да поднови диалога и да намали напрежението.