Голям пожар бушува край Ямбол

Заради силния вятър огънят е бързо е обхванал огромна площ

Голям пожар избухна в покрайнините на Ямбол, съобщи БНТ. Огънят е тръгнал от рибарниците в местността "Ормана". Подпалиха се около 100 декара сухи треви и храсти. Засегнат е склад с дърва.
Пожарът вече е локализиран край парк "Ормана", съобщи комисар Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН). Той поясни, че пожарът е обхванал площ от 120 дка със сухи треви и храсти.
В гасенето са участвали 4 пожарни автомобила и 12 пожарникари от Районна служба – Ямбол. Няма опасност за населението, каза комисар Бързилов. Той допълни, че в момента в парка продължава доизгасяването на храстите в засегнатата територия.

Янко Боянов от РЗПБЗН - Ямбол съобщи, че пожарът към момента е ограничен. "Имаме 4 коли на място. Пожарът е на два фронта, единият откъм рибарниците, откъм "Ормана", там е ограничено, тука пазим да не се разпалят трупите в двора на ИСС-то на общината. Към момента не, зависи и към вятъра, той в момента е много силен и затова обхвана такава площ".


Кметът на община Ямбол Георги Славов информира за създадената организация: "Успяхме да организираме максимално ресурс като общинско подпомагане на момчетата от пожарната безопасност, още веднъж да повторя и да благодаря перфектно си вършат работата. Всичката налична техника на пожарната безопасност е ангажирана. Организирали сме две водоноски да подпомагат пожарната да не губят време, организирали сме 20 човека, близо 30 човека, от които над 10 косачи, да могат превантивно да окосят всички храсти и сухи треви, по пътя на огъня, вятъра го разнася много бързо. Организирали сме и други хора да се включат и други хора, ако е необходимо. Мисля че е овладяно всичко, но ще трябва да се наблюдава още известно време".