Ципрас за пожарите в Гърция: Най-лошото беше избегнато

В борбата със стихията са се включили близо 300 пожарникари, сто войници, пет самолета и седем хеликоптера, 20 къщи са били засегнати от пожарите

Гърция оттегли молбата си за европейска помощ в борбата срещу горските пожари в страната. „Международната помощ беше сметната за ненужна. Изпращането на пожарникари от Кипър и на самолети за борба с пожари беше отменено“, заяви говорителката на пожарната служба в Гърция Ставрула Малири, цитирана от Катемарини.
Премиерът Алексис Ципрас посети засегнатите от опустошителни пожари райони на Гърция и заяви, че пожарникарите са успели да поемат под контрол огнената стихия, бушуваща от четири дни край столицата Атина. „Най-лошото беше избегнато“, каза Ципрас. Опустошени са около 1500 хектара гори и храсти. „За щастие няма жертви… щетите бяха ограничени“, добави той. Пожарът край Атина все още не е потушен.
Властите съобщиха също, че вече е под контрол огромният горски пожар в Капандрити и на о. Каламос, които пламнаха в понеделник в област с много ваканционни къщи. В борбата със стихията са се включили близо 300 пожарникари, сто войници, пет самолета и седем хеликоптера. 20 къщи са били засегнати от пожарите.
Все още има активни фронтове на о. Закинтос, както и в западните части на полуостров Пелопонес, въпреки че и там се наблюдава подобрение.
Според гръцките власти много от пожарите са били умишлени. Във вторник пожарникари са открили запалително устройство в гора на о. Самос.