Днес е Международен ден на най-пиратското питие - рома - bulgaria.utre.bg

Днес е Международен ден на най-пиратското питие - рома

16 август 2017, 16:58 | Мила Иванова
  • Снимка:
    nationaldaycalendar.com

Историята на рома започва в карибските острови по времето на Колумб и е тясно свързана със захарта и нейното производство

Има ли по-подходящ Международен ден на рома, от горещ летен августовски ден? Не, няма, за това честит Международен ден на рома, който може да отбележим днес с едно любимо мохито. Ето накратко и историята на карибското питие.
Историята на рома започва в карибските острови по времето на Колумб и е тясно свързана със захарта и нейното производство. Екипажът на Христофор Колумб донася при неговото второ пътуване през 1493 с тях растението, което променя икономиката на целия регион и културата на пиене в целия свят. Ромът е част от културата на много от островите от Западните Индии, като силни асоциации прави с Британския кралски флот и пиратите.
Някъде през 1672, питието придобива името с което е известно и до днес – „ром“. Смята се че това име идва от думата RUMBULLION, която на английския провинциален жаргон от това времето е означавала врява или шум. Друго име на напитката от този период е „Kill Devil“ което се отнася с еднаква сила и към силния махмурлук след пиенето на ром както и към вярването, че напитката има лечебен ефект. Във Франция наричат напитката „rhum“, а в Испания „ron“.
Карибските острови са епицентърът на производството на ром. Всеки по-голям остров има свой уникален ром.
Ромът е дестилирана алкохолна напитка, направена от остатъчните продукти на захарната тръстика меласа и тръстиков сироп, чрез процес на ферментация и дестилация. Бистрият дестилат обикновено се налива да „старее“ в бъчви от дъбова или друга дървесина. Допълнително, по-тъмен цвят ромът може да получи с прибавянето на карамел.
Известни области на производство на ром са Карибите и поречието на река Демерара в Южна Америка, както и (в по-малка степен) Австралия, Индия, остров Реюнион и на други места по света.
Ромът се произвежда в множество разновидности. Леките („бели“) ромове обикновено се използват в коктейли, докато „златният“ и тъмният ром се ползват в кулинарията. Освен в коктейли, първокласните марки ром се пият чисти или с лед.
Коктейли, в чийто състав влиза ромът, са: Акапулко, Дайкири, Куба Либре, Мохито, Пиня колада и други.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета