3.6% ръст на БВП за второто тримесечие на 2017 г.

Спрямо първото тримесечие на 2017 г. ръстът на БВП за април, май и юни е 0.9%

Експертни оценки сочат, че спрямо второто тримесечие на 2016 г. през април, май и юни тази година брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 3.6%. Спрямо първото тримесечие на 2017 г. ръстът на БВП за април, май и юни е 0.9%.

В ръководството на Евростат за тримесечните национални сметки експресните оценки за БВП са дефинирани като: "...най-ранната картина на икономиката, представена в съответствие с концепциите и дефинициите на Системата на националните сметки, данните за която се произвеждат и публикуват във възможно най-кратки срокове след края на отчетното тримесечие, като се използва ограничена и непълна информация в сравнение с традиционно разработваните тримесечни показатели на националните сметки...".

От Националния статистически институт (НСИ) посочват, че експресните оценки за БВП се основават на предварителни налични към момента месечни и тримесечни данни и експертни оценки за отделните икономически сектори. Данните следва да са обект на последващи актуализации и ревизии.

Съгласно Календара за разпространение на резултатите от статистическите изследвания НСИ ще подготви и публикува предварителни оценки за тримесечните данни за БВП за второто тримесечие на 2017 г. на 5 септември 2017 година.

Според експресните оценки на НСИ за второто тримесечие на 2017 г. БВП в номинално изражение достига 24 309 млн. лева.

Реализираната добавена стойност през второто тримесечие на 2017 г. е 20 958 млн. лeвa.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (76.0%), което в стойностно изражение възлиза на 18 482 млн. лева. През второто тримесечие на 2017 г. бруто капиталообразуването е 5 238 млн. лв. и заема 21.6% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е положително.

Спрямо първото тримесечие на 2017 г. за месеците април, май и юни ръстът на БВП е с 0.9%. За същия период брутната добавена стойност нараства също с 0.9%.

Експертните оценки определят като най-голям принос за регистрирания икономически растеж бруто образуването на основен капитал - с 2.4%, износа на стоки и услуги - с 1.7%, и крайното потребление - с 0.4%.