Одобрението към кабинета "Борисов 3" нараства след първите 100 дни управление

Агенция "Барометър България": Със 7 процента се повишава доверието в правителството за първите 100 дни управление

Нараства одобрението към работата на кабинета "Борисов 3" за първите 100 дни управление. Това показват данните от социологическо проучване на агенция "Барометър България", проведено в периода 11-15 август 2017 г., съобщиха от агенцията. 42 процента от анкетираните одобряват дейността на правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти, което е със 7 процента повече от началото на мандата.
48 процента от анкетираните заявяват, че не одобряват дейността на кабинета през първите 100 дни на управление, а 10 процента не дават нито положителна, нито отрицателна оценка.
За пръв път българско правителство, след това на Симеон Сакскобургготски, се радва на нарастващо ниво на одобрение след първите 100 дни, посочват от агенцията.
Премиерът Бойко Борисов е традиционно с най-висок рейтинг сред представителите на кабинета. Това най-вероятно се дължи на силната външнополитическа дейност, която развива той - посещенията му в Германия, Франция, Турция и срещите на високо равнище. Обявената от правителството и Бойко Борисов "война" с административната тежест очевидно допринася за положителната оценка на работата на този кабинет, смятат от агенцията. Подписването на Договора за добросъседство с Македония също е оценено от избирателите. Този акт като цяло повишава одобрението към целия кабинет, а също и към премиера Борисов.
Покачва се одобрението и към вицепремиера Красимир Каракачанов. Той традиционно е от водещите рейтингови политици, но вероятно разумната му позиция за преразглеждане милиардите разходи за ескадрилата самолети влияе положително. За това допринася и лансираното намерение в качеството му на военен министър за възстановяване на българската военна промишленост.
Дори недоволството от действията на другия вицепремиер Валери Симеонов срещу шумните курортни дискотеки явно е останало в малкия кръг на фейсбук закачки. Повечето българи нямат отношение към проблема с регулирането на морския туризъм и са оценили по-скоро положително стабилизиращите действия на държавните органи.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева също е един от одобряваните членове на кабинета. Дейността на ръководеното от нея ведомство за улесняване на процедурата по издаване и подновяване на български лични документи за сънародниците ни, живеещи извън страната, е високо одобрявана.
Заместник министър-председателят Томислав Дончев също традиционно печели симпатиите на българските граждани и се подрежда в първата петица по одобрявани членове на правителството.
Избирателите са изморени от предходните години, в които постоянно имаше избори, и оценяват стабилността, която дава правителството за нормална икономическа дейност. Бичът на българското общество - безработицата, вече е заменен с липса на работна ръка в цели сектори на икономиката, което от своя страна също вдъхва оптимизъм и надежди за развитие и респективно обяснява данните от изследването, посочват от "Барометър България".
Изследването е проведено чрез телефонно интервю на 1002 души на възраст над 18 г.