Смъртоносно нападение над мисия на ООН в Тимбукту, Мали

Нападенията бяха извършени преди насроченото за днес заседание на Съвета за сигурност за мира и сигурността в Африка

Петнайсет души, включително шестима нападатели, бяха убити при атака вчера срещу мисията на ООН в Тимбукту, в Мали, предаде ДПА, като цитира източник от мисията.
Убити са петима малийски охранители, полицейски офицер и цивилен. Един охранител и шестима души от мироопазващите сили на ООН са ранени при нападението, посочва ДПА.
Според Франс прес единият убит е от сините каски.
Шестимата нападатели са убити от силите за бързо реагиране и хеликоптер, изпратени от ООН на мястото на нападението.
Това е втората атака, извършена вчера срещу мироопазващите сили на ООН в Мали. Четирима души, включително двама нападатели, бяха убити в нападение в ранните часове вчера срещу база на ООН в Дуенца, в областта Мопти.
"Нямам достатъчно силни думи, за да осъдя този подъл и малодушен акт, извършен часове след терористичната атака в Дуенца", каза командващият на силите на ООН Махамат Анадиф. Тези отблъскващи престъпления няма да отслабят решителността на мисията на ООН да изпълни мандата си, добави той и призова правителството на Мали да съдейства на ООН, за да бъдат изправени виновните пред съда.
Нападенията бяха извършени преди насроченото за днес заседание на Съвета за сигурност за мира и сигурността в Африка, отбелязва АФП.