Медът поскъпва с 20%

Има висока смъртност при пчелите

Медът у нас поскъпва с 20% заради високата смъртност при пчелите, която достига 60 и дори 100% тази година, предава БНТ.

Според пчеларите около 1/3 от продуктите на пазара нямат необходимите качества, защото се смесват с украински и китайски мед.

"Високата смъртност при пчелите тази година, която достига 60% и дори 100% ще доведе до повишаване на цените на меда с около 20 %. Пчеларите казват, че около от 1/3 от меда на пазара няма необходимите качества, защото се смесва с украински и китайски мед", обясни Николай Куманов, председател на Федерацията на българските пчелари.

Председателят на Федерацията на пчеларите Николай Куманов даде съвети как да разпознаваме, доколкото е възможно, истинския мед. Той каза, че цената на меда ще скочи с 1-2 лв. На едро цената не се е променила. Спадът на цената на едро е заради внос на безмитен китайски и украински мед с много по-лоши показатели. Български, румънски и сръбския мед са най-качествени от целия свят. Много често овкусяват с наш мед китайски или местен мед.

Николай Куманов каза, че най-сигурният начин да се купува мед е от познат пчелар. "Като се вземе лъжичка и се сложи в чаша с вода. Колкото по-бавно се разтвори, толкова е по-истински."