Нанков: Обмисляме гъвкава политика за цените на винетките и ТОЛ-таксите

Нека излязат анализите - не повече от 50-55% от пътищата ще попаднат в тол-системата

"Цените на винетките за леките автомобили няма да бъдат повишавани след въвеждането на системата за таксуване на пътищата", каза за БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Те ще бъдат в електронен формат.

От ведомството обмислят да въведат гъвкава политика при определяне на цените на електронните винетки и ТОЛ-таксите. Планират се еднодневни и уикенд винетки. Тежкотоварните автомобили ще плащат различни тарифи за различните класове пътища.

Шест фирми са кандидатите за изграждането на система за ТОЛ-такси у нас. Офертите им ще бъдат отворени утре в агенция "Пътна инфраструктура", а победителят в обществената поръчка ще бъде избран от специално създадена комисия. Ако обществената поръчка се провали, се планира създаването на държавно предприятие.

"Първата причина за въвеждането на държавно предприятие в подобряването на инфраструктурата, въвеждането на нови съоражения и отсечки. Другата е свързана с анализа на Световната банка. Логиката е, че тази система ще я поддържа и стопанисва. Основно е че тол-системата ще внесе известна степен на справедливост ,защото в момента пътният сектор се издържа от леките автомобили. С тол-системата знакът ще е обратен. Нека излязат анализите - не повече от 50-55% от пътищата ще попаднат в тол-системата", коментира регионалният министър.