Продължават акциите на Симеонов по черноморските курорти

Кражбите, проституцията, грабежите и измамите по морето намаляха, заяви днес в Бургас вицепремиерът Валери Симеонов. Той свика поредното заседание на Областния координационен съвет по туризъм, за да обсъдят постигнатото досега от масовите проверки по морските курорти. Вицепремиерът заяви пред медиите, че със акциите през последните дни е създадено ноу-хау и са доказали, че няма недосегаеми заведения на морето.
Валери Симеонов заяви, че проверяващите екипи са постигнали добри резултати освен в ограничаването на шума от нощните заведения и дискотеки, но и са дисциплинирали бизнеса.
Валери Симеонов, вицепремиер: Имаме заведения, които спрямо миналата година са увеличили 1000% оборотите. Има такива по 520%, по 700%, 921%.
Според вицепремиера това се дължи на непрекъснатите съвместни проверки на местата за почивка. Досега има вече 89 запечатани заведения заради фискални нарушения. Симеонов разясни, че дискотеките със силна музика уронват авторитета на туризма в България, а едва 10 % от туристите в Слънчев бряг са младежи, дошли там да се забавляват и е напълно неприемливо останалите 90 % да са облъчвани с брутален шум всяка вечер.
Цяла България видя, че заведенията, които са нарушители, могат да бъдат спирани. Там където е изградена някаква легенда за недосегаемост, могат да се спират два пъти в денонощието за по един час музиката и от тук нататък институциите трябва да работят по този модел, който е поставен, коментира вицепремиерът.
Проверките и акциите, на които българската общественост стана свидетел в последните дни, са само малка част от това, което предстои, заяви Симеонов и допълни, че е изграден цялостен план за борбата с некоректните собственици.
Аз ви предлагам да изчакате, заяви Симеонов. "Не случайно подчертах, че това не е битка, това е война. Първият дребен резултат е този, че за миналото денонощие нямаме нито един сигнал за шум."
Акция "тишина" на Валери Симеонов ще продължи в Созопол, където също имало оплакване от силна музика.