Здравното министерство: "Спешна помощ" няма да остане без комуникации

Договорът с фирмата, която осигурява комуникациите, изтече в края на юли

Няма опасност "Спешна помощ" да остане без комуникации. Това обявиха от Здравното министерство дни след като стана ясно, че поддръжката на системата може да бъде спряна. Договорът с фирмата, която осигурява комуникациите, изтече в края на юли. А обявяването на нова обществена поръчка се забави. Така имаше риск до октомври спешните медици да пишат сигнали на ръка.

Ден след като здравните власти разказаха за проблема, досегашната фирма обеща, че ще продължи да поддържа и радиовръзките, GPS проследяването на линейките, както и записите на разговорите, докато се намери нов изпълнител.

"В петък, 11 август (18:16 ч.) в МЗ е постъпило писмо от ДЗЗД „Консорциум електронно здравеопазване“, с което фирмата-изпълнител до 22.07. на услугата по осигуряване на комуникационна свързаност и поддръжка на информационно-комуникационните системи на Спешна помощ информира здравно министерство, че ще продължи да поддържа системите до избор на нов изпълнител. Като мотив е посочена „високата социална значимост на Спешна помощ“, се посочва в съобщението на здравните власти.

"Припомняме, че още в четвъртък, 10 август, заместник-министър Мирослав Ненков информира обществеността за евентуалното преустановяване поддръжката на комуникационната свързаност. Д-р Ненков обясни, че при хипотетично прекъсване на поддръжката няма да има забавяне на линейки, проблеми при предаването на адреси или какъвто и да е риск за здравето и живота на пациентите, тъй като МЗ разполага със собствена паралелна система за свързаност", казват още от министерството.