Среща на ЕС за обсъждане на нови санкции срещу Северна Корея

Меркел заяви, че не съществува военно решение на спора между САЩ и Северна Корея

Европейският съюз днес свиква извънредна среща на комитета по отбранителна политика за обсъждане на ситуацията със Северна Корея и въпроса за нови санкции срещу нея, заяви днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от ТАСС.

"След разговори в Манила в кулоарите на регионалния форум на АСЕАН с външните министри на Южна Корея, САЩ, Русия, Китай и държавите от АСЕАН беше взето решение за свикване на извънредна среща на комитета по отбранителна политика на 14 август за обсъждане на по-нататъшни стъпки по отношение на КНДР", каза Могерини.

По-рано днес германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не съществува военно решение на спора между САЩ и Северна Корея, и призова за спиране на изострянето на реториката между Вашингтон и Пхенян, предадоха Ройтерс и DPA. Тя каза, че според нея "изострянето на езика е погрешният подход".

Словесната война между американския президент Доналд Тръмп и Пхенян изостри драматично конфликта заради севернокорейската ядрена програма, отбелязва ДПА.

"Германия активно ще участва във всякакви невоенни решения", каза Меркел.