16 години от подписването на Охридския рамков договор - bulgaria.utre.bg

16 години от подписването на Охридския рамков договор

13 август 2017, 14:54 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    wikimedia commons

По повод годишнината тази вечер в Скопие ще има тържество

Днес се отбелязват 16 години от подписването на Охридския рамков договор, с който се сложи край на военния конфликт в Македония през 2001 г. и се постави рамка за мултиетническо съжителство, съобщава МИА, цитира БНТ.

Преговорите започнаха в Скопие, а след това продължиха в Охрид, където завършиха с парафиране на документа на 10 август.

Три дни по-късно - на 13 август 2001 г., в президентската резиденция във Водно Рамковият договор бе подписан от тогавашния президент на Република Македония Борис Трайковски, бившият председател на ВМРО-ДПМНЕ и премиер Люпчо Георгиевски, председателят на Партията за демократичен просперитет Имер Имери и тогавашните председатели на СДСМ Бранко Цървенковски и на Демократичната партия на албанците Арбен Джафери.

В качеството на гаранти договора подписаха специалните пратеници на ЕС и САЩ - Франсоа Леотар и Джеймс Пардю, които участваха в преговорите. В разговорите участваха също Хавиер Солана, който тогава бе върховен представител на ЕС по въпросите на сигурността и външната политика, и Питър Фейт, представител на САЩ.

По повод годишнината, под покровителството на вицепремиера, отговарящ за изпълнението на Рамковия договор Хасби Лика и председателя на парламента Талат Джафери, тази вечер в Скопие ще има тържество.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Свят