Кметът на Ню Йорк ще ремонтира метрото с пари на богатите

Свят

13-08-2017, 10:05

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Загинали и ранени след демонстрации на крайнодесни активисти в САЩ

Предстои инициативата да бъде одобрена от Сената на Ню Йорк

Кметът на Ню Йорк официално предложи въвеждане на данък за милионери с цел финансиране на модернизацията на градското метро и подпомагане на най-бедните потребители на подземната железница, предава БНТ.

Предстои инициативата да бъде одобрена от Сената на Ню Йорк, доминиран от републиканците, които са против увеличаване на данъците. Налице са и остри разногласия между градоначалника-демократ и неговия съпартиец губернатор Андрю Коумо за чия сметка трябва да се поддържа западащата транспортна система - най-голямата по рода си в света.

"Хората не искат тази лудост да продължава", заяви по повод състоянието на метрото кмет де Блазио. Според синдикалисти дори хора от поддръжката на подземната железница не могат да стигнат навреме на работа. През последните пет години броят на закъсненията се е утроил до 70 хиляди на месец, по много от линиите влаковете са претъпкани.

Според кмета новият данък за изход от положението ще засегне около 30 хиляди най-богати нюйоркчани - отделни лица с доходи над 500 хиляди долара и семейни двойки, печелещи повече от милион. Целта е да се събират 700 милиона през 2018-та, а впоследствие сумата да достигне 800 милиона. Част от парите - около 250 милиона, ще бъдат изразходвани за по-ниски цени на пътуванията на най-бедните нюоркчани.

Неотдавна държавната компания-оператор излезе с план за стабилизиране на системата на стойност 836 милиона долара. Губернаторът предложи поделяне на разходите с града, но кметът отказа финансово участие.