Планетата Земя: Три години до необратимото

Eксперти твърдят, че имаме три години, за да спасим планетата от необратимо унищожение

Планета, опустошена от изменението на климата. Това може да изглежда като далечно бъдеще, но според изданието на Световния икономически форум и Business Insider, на Земята вече има такива симптоми и въздействия.

В световен мащаб, средният темп на покачване на морското равнище се е увеличил с 50% през последните две десетилетия. През 2017 г. температурите вече достигат най-високите си нива в историята на някои райони - от Калифорния до Виетнам, като последните три години са отчетени най-високите стойности.

В ново открито писмо шестима видни учени и дипломати, включително бившият ръководител на въпросите на климата към ООН Кристиана Фигерес и физикът Стефан Рамстор информират, че светът има около три години, преди да се стигне до най-лошите последици от изменението на климата. Публикуваното на 28 юни писмо, приканва правителствата, бизнеса, учените и гражданите да се справят с емисиите на парникови газове в света.

Ако емисиите могат да бъдат трайно намалени до 2020 г., глобалните температури вероятно ще избегнат достигането на необратим праг, пишат те. Въздействията ще включват бързото обезлесяване, наводненията от покачващите се морски нива и непредсказуемите промени в атмосферния въздух, които биха могли да разрушат селското стопанство и да засегнат живота на хората, живеещи около бреговете на водните басеини, където и всъщност е съсредоточено населението на Земята.

Планът на учените включва шест цели до 2020 г.:

Увеличаване на възобновяемата енергия до 30% от използването на електроенергия;

Проектиране на планове за градовете и държавите да намалят използването на енергия от изкопаеми горива до 2050 г. с финансиране от 300 милиарда долара годишно;

15% от всички нови продадени автомобили да са електрически;

Намаляване на нетните емисии от обезлесяването;

Публикуване на план за намаляване наполовина на емисиите от обезлесяването още преди 2050 г.;

Насърчаване на финансовия сектор да създава повече "зелени връзки" в усилията за смекчаване на климатичните изменения.

Целите на писмото са в разрез с приоритетите на администрацията на "Тръмп", която отказва да подпише Парижкото споразумение. В началото на юни американският президент Доналд Тръмп обяви, че през 2019 г. САЩ ще се оттеглят от Споразумението, което определя националните критерии за ограничаване на емисиите на парникови газове.

Учените, на свой ред, призовават градовете и бизнеса да се борят с емисиите и да изпълнят целите на Парижкия договор, дори и без помощта на американското правителство.

"Заставаме на прага на последния етап, от който можем да сведем кривата на емисиите на парниковите газове надолу до 2020 г., както изискват научните анализи и в защита на целите на ООН за устойчиво развитие и по-специално в изкореняването на крайната бедност", каза Кристиана Фигерес в прессъобщение.

"Това монументално предизвикателство съвпада с безпрецедентната откритост и съпричастност от страна на неправителствени организации и различни държавни институции в САЩ, правителствата на всички държави извън САЩ и на частния сектор като цяло. Възможността, дадена ни през следващите три години е уникална в историята. "