Тръмп и Си Цзинпин с обща позиция за Корейския полуостров

Президентът Тръмп и президентът Си са единодушни, че Северна Корея трябва да прекрати провокативното си поведение

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският му колега Си Цзинпин потвърдиха общото си желание за денуклеаризация на Корейския полуостров в телефонен разговор, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.
Двамата лидери освен това са единодушни, че приетата неотдавна резолюция на Съвета за сигурност на ООН за Северна Корея е важна стъпка към постигането на мир и стабилност на полуострова.
Президентът Тръмп и президентът Си са единодушни, че Северна Корея трябва да прекрати провокативното си поведение, се казва в съобщението на Белия дом. В него се подчертава още, че отношенията между двамата президенти са изключително близки и се изразява надежда, че това ще доведе до мирно решаване на севернокорейския проблем.
В момента всички замесени страни трябва да избягват думи и действия, които биха изострили напрежението на Корейския полуостров, е заявил Си Цзинпин според китайската държавна телевизия. Китайският президент е настоял за сдържаност и запазване на стремежа към диалог, преговори и мирно уреждане, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.