Военноморските сили отбелязват тържествено 138-ата годишнина от своето създаване

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев ще участват в тържествата по повод годишнината

Военноморските сили (ВМС) отбелязват тържествено 138-ата годишнина от своето създаване с поредица от събития през цялата  седмица, чиято кулминация е на 12 и 13 август 2017 г. В честването на годишнината в гр. Варна ще участват министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

На 12 август (събота), от 10.00 ч. в Зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна ще се проведе тържественото връчване на дипломите на студентите от „Випуск 2017” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. В церемонията ще участва заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Дипломират се 230 студенти в образователно-квалификационна степен „бакалавър”. Дипломи ще получат и 52-ма студенти от образователно-квалификационна степен „магистър”. Първенец на студентите от „Випуск 2017” на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” с общ успех „Отличен - 5.94” е Калина Димова от специалност „Океанско инженерство”, образователно–квалификационна степен „бакалавър”.

Във Фестивалния и конгресен център във Варна от 18.00 ч. същия ден ще се проведе тържествен концерт, на който приветствие към личния състав на Военноморските сили ще отправи техният  командир контраадмирал Митко Петев. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев ще връчат награди на военнослужещи и цивилни служители от ВМС.

На 13 август (неделя) от 09.00 ч. на Морска гара Варна ще се проведат ритуалите по тържествено издигане на военноморския флаг и присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2017” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Офицерски пагони ще получат 17 курсанти - 4 жени и 13 мъже, от специалност „Организация и управление на тактическите подразделения от ВМС” от специализации „Корабоводене” за ВМС, „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ и „Корабни машини и механизми за ВМС”. Първенецът на випуска с успех „Отличен - 5.60” е мичман Виктор Атанасов от специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво”, специализация „Корабоводене за ВМС“.

Същия ден, по повод празника на Военноморските сили, от 12.00 ч. до 15.00 ч. на Морска гара Варна военни кораби ще бъдат отворени за посещение от гражданите и гостите на града.