Евростат: Над 6 млн. европейци са избрали круизния туризъм през 2016 г. - bulgaria.utre.bg

Евростат: Над 6 млн. европейци са избрали круизния туризъм през 2016 г.

12 август 2017, 06:00 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    pixabay

У нас съществуват няколко туристически компании, които предлагат круизи

България липсва от картата на морските круизи в Европейския съюз като начална дестинация за морски пътешествия, показват данни от анализ на Евростат за най-предпочитаните туристически маршрути от европейците за морски пътувания през 2016 година, съобщава БТА.

Двете най-големи морски пристанища у нас Бургас и Варна са отбелязани с “нула“ при реализирането на круизни пътешествия, а посещенията на круизни кораби в двата ни черноморски порта са рядкост и туристическа атракция.

В началото на морския сезон тази година в Бургас акостира круизният кораб “Costa neoRIVIERA“ с близо 1 600 пасажери, предимно френски граждани и това бе едно от малките събития в страната, свързано с круизния туризъм. У нас съществуват няколко туристически компании, които предлагат круизи, но най-близките дестинации, от които може да стартира пътешествието са Атина, Венеция и Генуа. Родните туристически компании предлагат също атрактивни круизни пътешествия до Карибите, Малдивите, Абу Даби, Оман, Мароко и други привлекателни дестинации. Цените варират от 2000 – 3000 и 4000 лева, в зависимост от дестинацията и продължителността на круиза.

“Дунав Турс“ е единственият български корабособственик, който осъществява европейски речен круизен туризъм. Организират се групови и индивидуални круизи по реките Дунав, Рейн и Майн с няколко луксозни кораба, а годишно над 20 хиляди пасажери се възползват от услугите на фирмата, която вече се е вписала в европейския туристически пазар.

Сезонът на речните круизи у нас стартира всяка година в началото на месец март. Специфичното при този вид круизи е, че всички изхранвания са включени в цената, както и голяма част от напитките, предлагани на борда – вино, бира, безалкохолни, кафе и чай по всяко време на деня.

Анализите на Евростат показват, че над 6 милиона европейци са избрали круизния туризъм през миналата година, а Италия е безспорният лидер при стартирането на круизни пътувания по различни дестинации, показва анализът на Евростат. От Италия по различни маршрути са тръгнали на пътешествие над 2,2 млн. европейци.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета