Евростат: Над 6 млн. европейци са избрали круизния туризъм през 2016 г.

У нас съществуват няколко туристически компании, които предлагат круизи

България липсва от картата на морските круизи в Европейския съюз като начална дестинация за морски пътешествия, показват данни от анализ на Евростат за най-предпочитаните туристически маршрути от европейците за морски пътувания през 2016 година, съобщава БТА.

Двете най-големи морски пристанища у нас Бургас и Варна са отбелязани с “нула“ при реализирането на круизни пътешествия, а посещенията на круизни кораби в двата ни черноморски порта са рядкост и туристическа атракция.

В началото на морския сезон тази година в Бургас акостира круизният кораб “Costa neoRIVIERA“ с близо 1 600 пасажери, предимно френски граждани и това бе едно от малките събития в страната, свързано с круизния туризъм. У нас съществуват няколко туристически компании, които предлагат круизи, но най-близките дестинации, от които може да стартира пътешествието са Атина, Венеция и Генуа. Родните туристически компании предлагат също атрактивни круизни пътешествия до Карибите, Малдивите, Абу Даби, Оман, Мароко и други привлекателни дестинации. Цените варират от 2000 – 3000 и 4000 лева, в зависимост от дестинацията и продължителността на круиза.

“Дунав Турс“ е единственият български корабособственик, който осъществява европейски речен круизен туризъм. Организират се групови и индивидуални круизи по реките Дунав, Рейн и Майн с няколко луксозни кораба, а годишно над 20 хиляди пасажери се възползват от услугите на фирмата, която вече се е вписала в европейския туристически пазар.

Сезонът на речните круизи у нас стартира всяка година в началото на месец март. Специфичното при този вид круизи е, че всички изхранвания са включени в цената, както и голяма част от напитките, предлагани на борда – вино, бира, безалкохолни, кафе и чай по всяко време на деня.

Анализите на Евростат показват, че над 6 милиона европейци са избрали круизния туризъм през миналата година, а Италия е безспорният лидер при стартирането на круизни пътувания по различни дестинации, показва анализът на Евростат. От Италия по различни маршрути са тръгнали на пътешествие над 2,2 млн. европейци.