Симеонов подаде сигнал до Инспектората към ВСС срещу Панайот Генков

Предмет на проверката следва да бъде почтеността на съдията

Вицепремиерът Валери Симеонов подаде сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет срещу магистрата Панайот Генков, който е председател и изпълняващ функциите на административен ръководител на Административен съд Бургас, предаде пресслужбата на правителството.

Предмет на проверката следва да бъде почтеността на съдията и установяване дали е оказвал натиск, както и пряко или косвено влияние върху други магистрати – членове на състави на Административния съд - Бургас, по отношение на произнасяне, свързано с отмяна на предварителното изпълнение и отмяна на актове на ТД на Национална агенция за приходите - Бургас, за незаконна дейност в редица заведения и дискотеки по българското Черноморие.

Искането също така е да се установи дали са налице действия, които накърняват престижа на съдебната власт, както и дали с действията си, председателят на Административен съд - Бургас компрометира честта на съдията и професията в обществото.

Според заместник министър-председателя е недопустимо членове на съдебната власт да саботират действията на органи на изпълнителната власт срещу нарушители на законите на Република България.