Цацаров: Ще разберем дали Прокуратурата има основание да протестира заповедта за "Калиакра"

ВАС е изискал от Нено Димов цялата документация по създаването на границите на "НАТУРА 2000"

До края на другата седмица се очаква да стане ясно доколко Прокуратурата има основание да протестира заповедта за защитена зона „Калиакра“ пред Върховния административен съд. Това заяви в Каварна главният прокурор на Републиката Сотир Цацаров. Той е в град за откриване на обновената сграда на Районна прокуратура - Каварна, съобщи Агенция „Фокус”.

По думи на Цацаров в момента се извършва преценка на законосъобразността на заповедта за спиране на строителство и земеделска дейност в защитена зона „Калиакра“, както в цялост, така и в отделните пунктове, особено в сферата на земеделието и риболова.

Той уточни, че ВАС е изискал от министъра на околната среда и водите Нено Димов цялата документация по създаването на границите на "НАТУРА 2000", което се отнася до възлагането, предаването от неправителствени организации и приемането на готовия продукт, независимо колко далеч назад във времето е станало това.

Цацаров препоръча на народните представители да бъде направен преглед на разпоредбите на няколко закона, а именно тези, които касаят биологичното разнообразие, опазването на земеделските земи и на околната среда. Според Сотир Цацаров това следва да бъде направено и с оглед на съответствие с европейските директиви, като следва и да се прецени доколко преводът на директивите е коректен.