Археолози с ново откритие край Сливен

За по-малко от месец археолозите откриха цял средищен център от четвърти век след Христа

Два големи архитектурни комплекса - трикорабна базилика с баптистерий и вила от римския период отриха археолози край Кермен, Сливенско. Това съобщи ръководителят на разкопките доц. Христо Попов от Националния археологически институт към БАН.

За по-малко от месец археолозите откриха цял средищен център от четвърти век след Христа. Намерени са също 18 гроба, но според Попов може да се очаква погребенията да надхвърлят 300. Екип от седем археолози и 20 работници работиха близо месец край Кермен. Специалистите разчитат да се завърнат там и да продължат проучванията и догодина.
Община Сливен ще положи усилия археологическите проучвания край Кермен да продължат, но основните средства трябва да бъдат осигурени от Министерството на културата. Това заяви при посещението си на разкопките кметът на Сливен Стефан Радев.

„Геофизичните проучвания показаха редица обекти, но сега изследваме най-интересния. Локализирахме го през 2015 година, а през 2016 успяхме да регистрираме очертанията му. След седмица разкопки можем да потвърдим със сигурност, че базиликата е раннохристиянска, каквито бяха първоначалните ни предположения. Тя е с дължина над 30 метра. Най-вероятно е била построена в средата на 4 век след Христа и е една от най-ранните църкви в района“, каза доц. Попов.

Според него откритата базилика е по-стара и по-голяма от църквите на Кабиле и Туида. До християнския храм се намира вилата, която е с двор над 7-8 декара, с представителна жилищна част, множество помещения, а по периферията са разположени многобройни стопански постройки.

„Очевидно тук е живял много заможен човек. От теренните измервания имаме резултати, че в района има много села от римския период и е интензивно обитаван през античността. Античната селищна мрежа изглежда едва ли не по-голяма от съвременната. Само в района на Кермен има 4 села от римски период, две - в района на Скобелево и Бозаджии, а в посока Младово и Коньово са още повече. Ако към днешна дата има три села и един град, то тогава е имало поне 7-8 села, които са се намирали между последните възвишения на Средна гора и Кермен“, допълни доц. Попов.

Целият район е слабо изследван и може да даде сериозна информация при проучванията, смята археологът. Той запозна зам.-кметовете Румен Иванов, Пепа Чиликова и кмета на Кермен Живко Жечев с работата на своя екип. По време на тяхното посещение археолозите откриха гроб на малко дете.


Тази година разкопките се финансират от Министерството на културата с 13 хил. лв.