ГДБОП пресякоха нелегален внос на над 20т. свинско месо в страната

В операцията са участвали Столична дирекция на вътрешните работи и звеното „Фискален контрол“ към Националната агенция за приходите

Нелегален внос на над 20 тона свинско месо бе пресечен в резултат на получена навременна информация  в Междуведомствения координационен център на ГДБОП и проведени под контрола му действия на служители на Столична дирекция на вътрешните работи и звеното „Фискален контрол“ към Националната агенция за приходите.
По първоначални данни контрабандната стока е влязла на 6 август през ГКПП-Русе. На транспортното средство, управлявано от 32-годишен македонски гражданин, била поставена пломба с цел извършване на последващи контролни действия на заявеното от търговското дружество място за разтоварване на месото – складова база в софийското село Подгумер. Там се явили двама мъже  – на 33 и 34 години, които представили фалшиво пълномощно на данъчните инспектори. За извършената  документна измама незабавно бил уведомен Междуведомственият координационен център на ГДБОП. Под ръководството му, на място били изпратени служители на Икономическа полиция и експерти от Българската агенция за безопасност на храните.
Двамата мъже са задържани с полицейска мярка за 24 часа в столичното Второ РУ. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 316 от НК. От инспекторите на Агенцията по храните е наложена забрана за разпореждане със стоката.