Нанков: Санирането не е спряно, има наличен финансов ресурс

Ветото на президента може да окаже известно забавяне върху строежа на АМ "Струма"

Санирането не е спряно, има наличен финансов ресурс. Контролът е подобрен. Всички сигнали, които са изпратени до нас, са проверени и при нарушения строителите са си понесли санкциите. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков в студиото на бТВ.

Министър Нанков коментира казуса с изграждането на ТОЛ системата и обясни, че минималната щета за държавата от обжалванията е близо 1.5 млн. лева на ден. “Последното обжалване срещу ТОЛ системата беше много странно. Минималната щета за държавата от тези обжалвания е 1,5 млн. лева на ден. Ще заведем иск срещу фирмите, които непрекъснато обжалват. В края на 2018 година ТОЛ системата ще заработи“, каза Нанков.

“Ветото на президента върху Закона за околната среда и водите, може да окаже известно забавяне върху строежа на АМ “Струма“. Тук искам да поясня, че отпадането на обжалването пред втора инстанция важи само за стратегически важни проекти, а не за всички инфраструктурни проекти, но президентът си има своето право“, посочи Николай Нанков.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството увери, че държавата разглежда всички пет варианта за изграждане на нова отсечка на АМ “Струма“ в Кресненското дефиле и поясни, че най-важно ще бъде да се избере най-безопасният вариант. “Най-важното е да изберем варианта, който ще гарантира възможно най-безопасното пътуване и преминаване през района на българските граждани. Трябва да спазим и всички законови мерки, както и да защитим околната среда. Не трябва да забравяме финансовата и икономическата точка на въпроса. Тунел със сигурност няма да има, заради сигурността на преминаващите български граждани“, коментира Николай Нанков.