Лидерите на четирите водещи икономики на Европа ще се срещнат във Франция

Основната тема за разговори ще бъде мигрантската политика на национално и европейско ниво

Лидерите на четирите водещи икономики на еврозоната – Германия, Франция, Италия и Испания се събират във Версай в края на месеца. Основната тема за разговори ще бъде мигрантската политика на национално и европейско ниво. Инициатор на срещата е бил френският президент Еманюел Макрон. Той е изпратил специални покани до канцлера Ангела Меркел и премиерите Паоло Джентилони и Мариано Рахой.
Това е първата подобна среща от встъпването в длъжност на Макрон като държавен глава на Франция. В началото на месец март предшественикът му Франсоа Оланд беше домакин на разговорите с Меркел , Джентилони и Рахой. Тогава сценарият, който обедини четирите най-населени държави в ЕС беше Европа на няколко скорости. На мини среща на върха в двореца Версай лидерите бяха единодушни, че трябва да се даде възможност на някои страни членки да напредват по-бързо от други.
Фокусът в края на август ще падне върху съвместните действия, както и тези на национално ниво, за справяне с бежанската криза. Само преди дни Испания беше принудена временно да затвори граицата си с Мароко при Сеута, заради нелегалното навлизане на близо 200 африканци на нейна територия.
Френският лидер Еманюел Макрон вече заговори за създаването на „горещи точки“ на територията на Либия. Целта е да бъдат проверявани всички мигранти и да се спират онези, които не отговарят на критериите за убежище.
Италианският премиер Паоло Джентилони също се очаква да заеме по-твърда позиция по темата, като се има предвид огромните проблеми, които Рим изпитва с наплива от Средиземно море.
С интерес се очаква каква позиция ще заеме канцлерът Меркел, която се намира в предизборна кампания, а темата за бежанците е особено чувствителна за нея.