МВР: Наш приоритет е борбата с трафикът на хора и киберпрестъпността

МВР работи за изграждането на допълнителни полицейски управления в най-горещите точки на страната

В Плевен, Русе и Велико Търново са обособени самостоятелни звена за противодействие на телефонните измами. Това заяви вътрешният министър Валентин Радев по време на брифинг за Управленската програма на правителството в частта "Обществен ред и сигурност".

От ведомството заявиха, че именно в тези градове е концентриран криминалният контингент по линия на телефонните измами. От МВР са в постоянна връзка с партньорите си в Румъния, откъдето са купувани СИМ-картите от престъпниците. От министерството допълниха още, че ще работят за изграждането на допълнителни полицейски управления в най-горещите точки на страната.

Предстои сформиране на съвместна работна група от представители на прокуратурата, ГД "Национална полиция" и Национална следствена служба, която да извърши задълбочен анализ и да предложи ефективни мерки за противодействие на този вид престъпления, тези телефонни измами. Аз лично не мога проумея как толкова хора успяват да повярват на тези измамници, зави вътрешният министър и направи следното предложение: “Говорихме с колегите да ги издирим и да ги вземем на работа тука щом така психологически успяват да убедят възрастни хора да си дадат парите”.

До момента са усвоени 57 млн. евро за охрана на границата. Уверени сме, че с удължения срок ще успеем да усвоим всички около 160 млн. евро, каза вътрешният министър Валентин Радев, отчитайки работата на министерството.

Борбата с трафика на хора и киберпрестъпността са сред приоритетите на МВР.
Вече е в ход и програма за превенция на корупцията, каза Радев. А след приемането на антикорупционния закон също се предприемат мерки. От друга страна нелегалната търговия с цигари е намаляла до най-ниски нива. От началото на годината са назначени 778 полицаи.
МВР ще работи и за изграждане на видеонбалюдение във всички общини, каза Радев.