КЗП: Ресторантьорът в Созопол ще бъде глобен за "такса стол"

Санкция ще има по Закона за туризма за това, че без да е отразено в менюто, се начислява такава услуга

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще наложи санкция на заведението в Созопол за предявената претенция за такса „празен стол”. Това каза председателят на комисията Димитър Маргаритов пред Нова телевизия, във връзка с начислена такса „Празен стол” в заведение в Созопол, поискало от туристи пари за незаети места, съобщиха от пресцентъра на КЗП.

„Още вчера извършихме проверка. Санкция ще има по Закона за туризма за това, че без да е отразено в менюто, се начислява такава услуга и на потребителя се представя документ с цел той да извърши плащане. Тъй като в него е вписана услуга, която не се предлага в менюто, това само по себе си е нарушение”, коментира Маргаритов.

„Ще припомня случай от миналата година, когато ресторант се опитваше да начислява т.нар. „такса дете” за това, че Вашето дете си играе в заведението. Тогава ние бяхме безкомпромисни. Санкционирахме този търговец, който също призна своята вина. Макар и единични случаи, това са нелоялни търговски практики и във всеки конкретен казус ще реагираме. Хубавото е, че и потребителите са активни и сигнализират, включително чрез социалните мрежи,” добави председателят.

В заключение Маргаритов подчерта, че тези случаи са изолирани, но изключително неприятни. „Винаги съм казвал, че макар и да са малко нарушенията в туризма, всяко едно от тях е в състояние да придобие такава обществена значимост, защото провалянето на почивката или на най-важните елементи от нея е проблем”, каза той и допълни, че в момента по нашето Черноморие има милиони туристи и според него като цяло стандартът е на сравнително добро ниво.