К. Кралев: Водещ приоритет е изграждане на физкултурни салони в училищата

Той е доволен от представянето на младите български спортисти на големи първенства

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че предвид нивото на спортната инфраструктура у нас, построяването на стадион като "Филип Втори Македонски" в Скопие, не е рентабилнто. На съоръжението в югозападната ни съседка се игра мачът за Суперкупата на Европа между "Реал" Мадрид и "Манчестър Юнайтед".

"Такова съоръжение би трябвало да е черешката на тортата, за да имаш такъв стадион, трябва всичко останало да ти е наред - физкултурните салони в училищата, залите, другите стадиони. Не мисля, че в сегашното ни състояние най-умното нещо е да инвестираш парите си в един мач. Не вярвам нивото на македонския спорт да се вдигне от тази инвестиция. За всяка държава е изкушение да има такова съоръжение, но аз съм привърженик на еволюционния подход за развитие, а не на революционния, защото, като нямаш никаква спортна инфраструктура, а сложиш такъв стадион, какво от това? Ще дойдат големите отбори и ще видят, че нямаш хотели, както стана в Скопие. Най-важното е спортната инфраструктура да бъде правена стъпка по стъпка. Не виждам на кое състезание може да участва български отбор и то да не се проведе на "Васил Левски". Така или иначе има по 3 мача на година на националния отбор там", заяви Кралев в ефира на бТВ.

Министърът разкри, че стадион "Тича", който се строи във Варна, ще бъде с капацитет 22 хил. и ще е готов до 2 години.

Той е доволен от представянето на младите български спортисти на големи първенства в последния месец. "Гледам на успеха на тези състезатели дългосрочно. Само преди година приключиха олимпийските игри в Рио. Преди да заминем за там правихме анализи и имахме шанс за около 6 до 8 медала. В момента имаме едно много силно поколение - младежи, които идват и заедно с тези, които имаха шансове на предната Олимпиада, ще изглеждаме по съвсем друг начин през следващите 3 години", уверен е той.

Антъни Иванов, който се класира на 8-о място на световното първенство по плуване, получи специални похвали от Кралев. "Феноменален резултат на Антъни Иванов. България никога не е била в елита на мъжкото плуване. Преди него има 3 случая, в които сме участвали на финал и то преди много години. Антъни е феноменален състезател! Той е на 18 години и има над 200 поправки на национални рекорди. Това показва, че той е феноменален състезател и трябва да направим всичко възможно да осигурим максимално добри условия за тренировки, да завишим бонусите", заяви той.

Министърът не пропусна да похвали и други млад български спортни таланти. "Имаме един феноменален боксьор Даниел Асенов, който на 18 години стана европейски шампион. На 20 повтори титлата си. Той побеждава не само връстниците си, но и най-добрият боксьор в света и то за втори пореден път. За гимнастичките няма какво да говоря. Те започват с този ансамбъл, който много трудно някой ще спре. След тях идва още едно поколение, които са по-малки, но много амбицирани. В леката атлетика също има две феноменални състезателки - Лиляна Георгиева и Александра Начева. Те в момента показват резултати. В женския бокс също имаме феноменален екип, който взе 3 златни медала на последното европейско първенство. Там, където се е работило, се работи в момента", уверен е той.

Кралев очерта и основния приоритет на спортното министерство. "Водещ приоритет е започването на мащабен проект за изграждане на физкултурни салони в българските училища. Няма как да говорим за елитен спорт, здрава нация, ако нямаме салони в училищата и не върнем авторитета на учителите по физическо и на спорта в училищата. Имаме голям проблем, защото голяма част от директорите на училищата подценяват спорта, часовете се претупват. Вторият приоритет е законът за спорта, а третият е спортната инфраструктура", разкри той.

Накрая министърът се срещна с талисмана на кампанията "Да изчистим България" и не пропусна да си направи селфи с него. "От първия момент в който съм на поста подкрепям кампанията. Трябва да се грижим за сферата в която живеем и работим, все пак сме взели природата назаем от нашите деца и трябва да я запазим за тях", заключи спортният министър.