Искат промени при евросредствата за субсидиране на работни места

Финансовото състояние на много от общините е тежко

Националното сдружение на общините изпрати писмо до Министерството на труда и социалната политика, в което настоява за промени в методиката за разпределение на европейските средства за субсидиране на работните места, предава БНТ.

Според кметове, в момента Общините не могат да се класират за обучение и заетост на млади хора в битката с работодатели от реалния сектор. Програмите за обучение и заетост на безработни до 29 години и над тази възраст, както и оперативната програма „Младежка заетост", са на стойност над 240 млн.лева.

Община Белица е сред най-бедните в страната. За да помогне на своите граждани, кметът е наел 10 души по програмата за заетост на млади хора. Тя има нужда от работна ръка като един от начините е кандидатстването по програмите с евросредства.

Финансовото състояние на много от общините е тежко обаче е тежко и те не могат да се конкурират с работодателите, които също наемат хора по оперативни програми. За това от националното сдружение смятат, че трябва да бъдат направени промени.

Другата промяна, която трябва да се направи, е да бъде премахнато задължението общините да плащат заплати на наетите след приключване на срока, смятат от сдружението.