Димитър Главчев посети Охрид

Сред темите на разговор бяха предстоящите местни избори в Македония

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев посети Охрид в рамките на двудневната си визита в Република Македония, предава пресслужбата на парламента. Той се срещна с кмета на града Никола Бакрачески.

"Охрид е известен със своите забележителни природни дадености и вие имате всички основания и възможности да продължите да развивате своя град като модерно и икономически стабилно средище", отбеляза Димитър Главчев.

"Стараем се да превърнем Охрид не само в привлекателен туристически и културен, но и в развит административен център на страната ни", заяви Никола Бакрачески.

Сред темите на разговора бяха подписаният преди дни договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни, както и предстоящите избори за местна власт в Република Македония, които ще се проведат на 15 октомври тази година. Единодушно бе мнението, че трябва се работи за задълбочаване на преките ни контакти във всички области.

Димитър Главчев се поклони и поднесе цветя на паметната плоча на загиналите български туристи при трагедията с кораба "Илинден" на 5 септември 2009 г.

Председателят на парламента посети офиса на сдружението за Македоно-българско приятелство в град Охрид. Ръководството на дружеството запозна Димитър Главчев със своята активна дейност. Представителите на сдружението разказаха за първия по рода си двудневен фестивал на българската култура и фолклор, проведен преди месец в Охрид. Във фестивала са участвали над 300 певци и танцьори от цяла България. От сдружението поставиха също така и въпроса за установяване на пряка въздушна линия София – Охрид.

Димитър Главчев приветства усилията им за задълбочаване на контактите между гражданите на двете страни.

Председателят на Народното събрание посети манастирския комплекс „Св. Наум” край Охридското езеро.