Започват разкопки на "Момчиловата крепост" в Родопите

Археолози започват поредни разкопки на "Момчиловата крепост" край Смолян

Регионалният исторически музей в Смолян започва от 1 септември разкопки на "Момчиловата крепост" край с. Градът, информират от РИМ. Разкопките се финансират със средства, отпуснати от държавната програма за проучване на археологически обекти.
Археолозите ще изследват част от стената на крепостта с прилежащи помещения с обща площ 70 кв. м. Това са поредни разкопки на "Момчиловата крепост", която бе превърната в туристически обект. Очакванията са да се научи още за фортификацията в Родопите през Средновековието и за живота в това високопланинско военно укрепление, уточняват от Регионалния исторически музей. Находките от археологическото проучване ще останат към фонда на РИМ- Смолян. Научен ръководител на разкопките е археологът д-р Николай Бояджиев, а консултант- проф. Маргарита Ваклинова.
"Момчиловата крепост" е късноантична и средновековна крепост, съществувала като укрепление през 6-7 в., 11-14 в. Обектът е археологическа архитектурно-строителна недвижима културна ценност с национално значение от 1966 г.