Ангелкова: Чужденците предпочитат 5-звездните хотели по морето

Над 3 300 000 чуждестранни туристи от началото на годината

Над 3 300 000 чуждестранни туристи са посетили страната от началото на годината. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред бТВ. „Нашите прогнози за ръст между 7 и 10% в момента се оправдават, защото ръстът януари-юни е около 8%. Направили сме прогноза, че за май-октомври очакваме над 5 300 000 нощувки да бъдат реализирани от българи, което е малък ръст от 3% и показва усилията, които полагаме в посока за това да разширим вътрешния пазар. И макар и с малки крачки сме на прав път“, каза още тя.

По думите на Ангелкова, през миналата година само за Слънчев бряг са реализирани над 5 400 000 нощувки, донесли приход от над 300 милиона лева. Тя определи курорта като „курортно забавление“. „За миналата година приходите от туризъм са 6 500 000 000 лв.“, добави тя.

Министърът коментира и темата за създаването на туристическа полиция. „По отношение на националните курорти това си поставихме за задача още с встъпването на този мандат. Такава полиция започна да функционира заедно с МВР. Има командировани полицаи, които изпълняват тази роля лятото. Но изцяло регламент за туристическа полиция можем да имаме с промените в закона за туризма, когато определим статута на националните курорти и абсолютно всички действия и дейности, които следва да бъдат извършени на тяхна територия“, уточни Ангелкова.

От думите й стана ясно, че чужденците предпочитат 5-звездните хотели по морето.

"Абсурдно е да се плаща за счупени плажни чадъри, ще поискаме от концесионерите да бъдат сменени", каза Ангелкова в отговор на зрителско оплакване. "По плажовете е задължително да има свободни зони", напомни тя.

Министърката коментира и проблема със защитената зона „Калиакра“. „Създадената ситуация е стартирала още при правителството на Станишев. Сега най-важното е да се намери баланс между интересите на държавата и собствениците“, каза Ангелкова.