Холандия проверява и пилешкото месо, заради заразените с фипронил яйца

В няколко европейски страни милиони яйца бяха изтеглени от търговската мрежа заради засилващите се опасения, че може да са заразени с инсектицида

Холандия проверява пилешко месо от ферми, засегнати от случая с заразените яйце, за да определи дали съдържа токсичния инсектицид фипронил, който е причина за унищожаването на милиони яйца в Европа, предаде Франс прес.
Проверяваме сега пилешкото месо от ферми, чиито яйца са били заразени, за да видим дали месото също е заразено, посочи пред АФП Тийте Мастенброек, говорител на холандската организация, отговаряща за безопасността на храните.

Проверките са за пилешко от ферми, които произвеждат както яйца, така и месо, като тези стопанства са няколко десетки в страната, уточни организацията.

Ако резултатите са отрицателни, птицевъди, чийто яйца са забранени заради фипронил, ще имат правото отново да произвеждат месо, уточни Тийте Мастенброек.

Инсектицидът фипронил първоначално бе открит при яйца в Белгия и Холандия.
В няколко европейски страни милиони яйца бяха изтеглени от търговската мрежа заради засилващите се опасения, че може да са заразени с инсектицида фипронил. В Холандия може да се наложи да бъдат заклани милиони кокошки.

Фипронилът е често срещана съставка във ветеринарните продукти за борба с бълхи, въшки и кърлежи при животните. Той е забранен за използване върху животни, предназначени за консумация от човека. При повишени нива може да увреди черния дроб, щитовидната жлеза и бъбреците.

Холандските и белгийски власти определиха като източник на заразата доставчик на дезинфекциращи препарати в Холандия.