П. Манушев: Трябва да се намери баланс между екологията и интереса на хората

„Калиакра“ има три основни неща: земеделие, туризъм и рибарство, налагането на ограничения е от изключително значение за хората

Трябва да се намери баланс между екологията и интереса на хората в Калиакра, за да могат те да живеят по-добре. Това каза за Агенция „Фокус“ адмирал Пламен Манушев, народен представител от ГЕРБ и председател на ГЕРБ – Добрич.

Според него обаче се смесват две неща: планът за управление на „Комплекс Калиакра“ и забранителната заповед на министъра на околната среда и водите Нено Димов. "Хората в голяма степен бяха подведени, че тази заповед налага автоматично тези забрани и ограничения, коментира Манушев. Заповедта на министъра касае последствие на осъдително решение на Европейския съд за нарушение на европейското законодателство, като той е реагирал така, за да може да минимализира щетите", обясни депутатът.

„Конкретният район за Североизточна България „Калиакра“ има три основни неща: земеделие, туризъм и рибарство. Налагането на ограничения, особено по отношение на туризма, е от изключително значение за хората, тъй като поминъкът, който те имат, не е толкова голям. Причината за това е че и земеделието стана изключително механизирано – с малко работна ръка се гледат огромни площи. Случаят е отдавна – още от 2002, 2004, 2007 година е разписана „Натура 2000“ и всичко това се е трупало през годините. Смятам, че е трябвало хората да бъдат информирани точно за какво става въпрос“, каза Пламен Манушев.

Според него е прекалено 34% от територията на страната да бъде включена в „Натура 2000“, която налага често ограничения.