Плевнелиев: Нека САЩ се разрови в КТБ, Цветан Василев не е жертва - bulgaria.utre.bg

Плевнелиев: Нека САЩ се разрови в КТБ, Цветан Василев не е жертва

08 август 2017, 09:34 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bgonair/ кадър

Важно е България да бъде активната страна, да водим ден по ден приоритетите си

Ако казусът с КТБ се разрови от Съединените щати, а дори и от други държави, това би било само в наш интерес. Няма как да приема за жертва бивш шеф на банка, през чието управление са източени милиарди. За пореден път българският народ беше обран пред очите на целия свят и всички, участвали в "кражбата на века" трябва да понесат своите последици. Това заяви в ефира на България он еър държавният глава (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев.

"Притесненията, че онези, които откраднаха парите могат да се окажат крайно печеливши остават на дневен ред. В случай, че осъдят държавата ще спечелят двойно. Банкова книза с подобни мащаби трябваше да бъде разрешена, за да не се стигне до много по-голяма драма в банковия сектор на България. Още в самото начало, когато започнахме да разглеждаме случая обаче бяхме възпрепятствани, защото не получавахме адекватна информация от българските регулатори, в това число и БНБ", посочи Плевнелиев.

По повод настояването на над 20 екоорганизации от президента Румен Радев да наложи вето на промените в Закона за опазването на околната среда, Росен Плевнелиев смята, че Радев е крайно пасивен с действията си, тъй като нито позицията му се чува, нито се организират различни срещи с представители на обществените групи, за да може президентската институция да отвори вратите си за мненията на всички.

С гласуваните промени отпада касационният контрол върху решенията за приемане на оценка за въздействие върху околната среда за обекти от национално значение, обявени с решение на МС.

А във връзка с подписания на 1 август Договор за добросъседство с Македония, той бе категоричен, че това е само един къс хартия, който трябва да бъде преобразен в резултат. "Важно е България да бъде активната страна, да водим ден по ден приоритетите си и да помогнем за реализацията на югозападната ни съседка. Трябва да гледаме прагматично напред и двата народа да работят заедно", сподели Плевнелиев.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика