Ангелкова и посланик Макаров посетиха Троянския манастир

За първото полугодие на 2017 г. в България са реализирани над 210 хил. посещения на руски туристи

Министърът на туризма Николина Ангелкова и извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация у нас Анатолий Макаров посетиха Троянския манастир „Успение Богородично“ и обсъдиха възможностите за разработване за руския пазар на маршрути за поклоннически туризъм в България, предава пресцентърът на Министерството на туризма. Визитата на руския дипломат бе по покана на българския министър.

"Руските туристи проявяват подчертан интерес към културно-историческите обиколки в страната ни, включително към многобройните църкви и манастири и духовни празници. Традиционно доброто ни партньорство в туристическата индустрия може успешно да се надгради с нови специализирани услуги, включително за религиозен туризъм", подчерта министър Ангелкова.

Тя припомни, че гостите от федерацията са сред туристите, които ползват много допълнителни услуги към основните туристически пакети. За първото полугодие на 2017 г. в България са реализирани над 210 хил. посещения на руски туристи, което е с близо 4% повече от същия период на рекордната минала година. Министър Ангелкова изказа надежда, че този ръст устойчиво ще се увеличава и в бъдеще.

Посланик Макаров увери, че България предлага много разнообразни форми за отдих и пътешествия и става все по-предпочитана дестинация за неговите сънародници.

Гостите разгледаха обителта и посетиха малкия параклис Голгота, където има кандила, подарени от хора, усетили в живота си чудесата на Богородица. Министър Ангелкова подари на игумена на манастира епископ Сионий книга за българските икони за библиотеката на светата обител.