Тринадесетата световна среща на българските медии ще бъде през октомври в Молдова

В Молдова и като цяло в Бесарабия живее най-голямата и компактна маса от етнически българи

Тринадесетата световна среща на българските медии ще бъде от 4 до 8 октомври в молдовската столица Кишинев, обяви на пресконференция днес генералният директор на БТА Максим Минчев.
Форумът се организира за поредна година от Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света.
Минчев обясни, че мястото на тазгодишния форум е избрано поради факта, че в Молдова и като цяло в Бесарабия живее най-голямата и компактна маса от етнически българи. В Молдова живеят над 80 хиляди българи, които заедно със съседните области от Украйна, стават около четвърт милион, посочи той. През последните 20-25 години България започна много сериозно да се обръща към нашите сънародници там и голяма част от проблемите им станаха част от дневния ред на държавата, но има още за решаване, добави Минчев. Много от младите българчета избират да учат и да се развиват в България, а работодателите у нас имат интерес за привличане на работна ръка от там.
Максим Минчев посочи, че молдовският град Тараклия е с население от близо 80 процента българи, в Тараклийския университет "Григорий Цамблак" се преподава български език, но в момента среща проблеми - недостиг на преподаватели, на финансови средства и др. Има различни идеи за него и се надявам по време на срещата да успеем да предложим разумно решение за съдбата му, отбеляза Минчев.
Темата на медийната среща тази година е "Политики на близостта", като във фокуса попадат обсъждания, свързани с новите платформи на образованието, връзката на бизнеса с образованието, икономика, базирана на знанието, туризъм, трансфер на кадри и технологии и конкретните проблеми на нашите общности през призмата на медиите.
Максим Минчев отбеляза, че участниците в нея ще видят една малка България, съхранила се близо 200 години, а хората там са успели да запазят през тези години и езика, и националното си самосъзнание.
Той добави, че има идея провеждането на форума в Молдова да бъде съпроводено с откриването на пресклуб на БТА в Тараклия, който да направи повече хора съпричастни към случващото се там.
На Световните срещи на българските медии се дискутират важни въпроси от национално значение, освен спояващо събитие за медийната гилдия, те са и своеобразна национална кауза, тъй като провокират диалога между сънародниците ни от всички континенти. В повече от 40 държави в света функционират български вестници, списания, телевизии, радия и сайтове. Близо 2 млн. наши сънародници всеки ден по някакъв начин са в контакт с медиите по света, затова и ние продължаваме тази инициатива с желанието да помогнем за българската национална кауза, отбеляза генералният директор на БТА.