Северна Корея заплаши да даде "суров урок" на САЩ

Санкциите на ООН са определени като "изфабрикувани" и се отправя предупреждение за "сурови ответни мерки"

Северна Корея заплаши да даде "суров урок" на САЩ със стратегическите си ядрени сили, ако Вашингтон предприеме военни действия срещу нея, и подчерта, че няма да преговаря по ядрената или ракетната си програма, предаде Ройтерс.
В изявление на севернокорейския външен министър И Йон-хо, разпространено сред журналистите на форума на АСЕАН в Манила, новите санкции на ООН са определени като "изфабрикувани" и се отправя предупреждение за "сурови ответни мерки". Според КНДР резолюцията с новите санкции показва, че ООН е злоупотребила с властта си.
Според Северна Корея тестовете й на междуконтинентални балистични ракети през юли са доказали, че цялата територия на САЩ е в техния обхват. Пхенян заявява, че тези ракети са легитимно средство за самоотбрана.
"При никакви обстоятелства няма да слагаме ядрените бомби и балистичните ракети на масата за преговори", заяви И Йон-хо, цитиран от ДПА.
Той обвини Вашингтон, че е предизвикал ситуация, в която Северна Корея е принудена да се самоотбранява. "Заради произвола на САЩ положението на Корейския полуостров се изостря все повече, а опасността от конфликт постоянно расте", каза севернокорейският външен министър.