Мей: Не признаваме сметка от 40 млрд. евро за Брекзит - bulgaria.utre.bg

Мей: Не признаваме сметка от 40 млрд. евро за Брекзит

07 август 2017, 16:31 | Мила Иванова
  • Снимка:
    pixabay

Т.нар. сметка за излизане е един от първите въпроси в дневния ред на преговорите за Брекзит и един от най-спорните

Великобритания не признава медийните информации, че правителството е готово да плати 40 милиарда евро за излизане от Европейския съюз, каза днес говорител на министър-председателката Тереза Мей, цитиран от Ройтерс.
Т.нар. сметка за излизане е един от първите въпроси в дневния ред на преговорите за Брекзит и един от най-спорните.
ЕС говори за 60 милиарда евро, а Великобритания не показва колко е готова да плати.
В. "Сънди телеграф" съобщи, като се позова на запознати източници, че Великобритания може да е готова да плати до 40 милиарда евро.
"Що се отнася до тази сума, аз не я признавам", каза говорителят на Мей пред репортери.
"Министър-председателката ясно даде да се разбере в писмото за задействане на член 50, че е необходимо Великобритания и ЕС да обсъдят справедливо уреждане на нашите права и задължения като държава член на ЕС", заяви той.
Попитан дали Великобритания и ЕС очакват да представят твърда сума за сметката за напускане на този етап от преговорите за Брекзит или не толкова педантично споразумение за правилата, съгласно които тя да бъде изчислена, говорителят каза: "Няма да навлизам в коментари за преговорите или точната им структура".
Той отговори по същия начин, когато беше попитан дали сумата от 40 милиарда евро е по-малка, отколкото правителството е готово да приеме, или дали то е изчислило сума, която е готово да плати.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Свят