МЗХ откри разлика в цените на някои храни

Няма "двоен стандарт" в етикетите

Без установени разлики в съставките на проверяваните хранителни продукти приключи вторият етап от проучването на т.нар двоен стандарт между продаваното у нас и в Западна Европа, предаде пресслужбата на Министерството на земеделието и храните. Става дума за 31 проби от търговски обекти в Италия, Франция и Швейцария. Паралелно от България са били закупени същите марки и видове продукт. Този път не е правен лабораторен анализ на съдържанието, а само сравнение по етикетите.

Само при един продукт на българския пазар не е отбелязан процентът какао, за разлика от аналога му на западноевропейските пазари. При първото изследване през юни разлики в етикетите бяха открити при 8 от 31 храни.

Сравнението на цените след елиминиране на разликите от ДДС показва, че нетната стойност на 9 продукта е по-висока у нас, в сравнение с Италия, Франция и Швейцария.

Най-голяма е разликата при макаронени изделия от твърда пшеница - 50 на сто. Между 32 и 36 на сто по-скъпи са концентрирано доматено пюре и кетчуп. С по-високи цени у нас са още конфитюр от боровинки, печено мляно кафе за еспресо машина, какаова напитка на прах, руло с пълнеж от крем и ягоди, светла бира, както и зехтин "Екстра върджин".

При 5 от продуктите нетната цена е една и съща, или с минимално отклонение спрямо западноевропейския пазар.

Останалите 17 храни са по-евтини в България като разликите варират от 9 до 74 на сто.