От сряда започва да тече срокът за утилизация на трихлоретана от територията на "Полимери"

Региони

07-08-2017, 13:57

Снимка:

facebook

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов: В "Полимери" Девня е имало разбойническа приватизация (видео)

Парите за обезвреждането на опасното вещество, които бяха гласувани от правителството, вече са по сметката на областна управа Варна

Фирмата е готова, утре отваряме акредитивната сметка и в сряда се превеждат авансовите пари и оттогава започва да тече срокът за утилизация на трихоретана от територията на фалиралия завод "Полимери" в Девня. Това съобщи днес областният управител на Варна Стоян Пасев, който заедно с премиера Бойко Борисов посети територията на фалиралото дружество.
Той посочи, че парите за обезвреждането на опасното вещество, които бяха гласувани от правителството, вече са по сметката на областна управа. По думите му първите два месеца от 10-месечния срок за обезвреждане на трихоретана са гратисни за нотификации за преминаване през територията на други държави от ЕС.
"Полимери" е приватизиран, но заводът продължава да работи и след това и действително по-голяма част от количеството опасното вещество е произведено от фирмата, стопанисвала предприятието след раздържавяването, обясни Пасев. По думите му е необяснимо защо веществото е останало ангажимент на държавата при условие, че заводът е работел и е произвеждал това вещество. Пасев допълни, че е имало закупена инсталация за утилизацията на опасното вещество, но тя никога не е работела.
След като направим първия превод към фирмата за утилизацията, ще се присъединим към несъстоятелността, т.е. ще се наредим на опашката на всички кредитори, каза в отговор на въпрос Пасев. По думите на областният управител на територията на фалиралия завод не е останало почти нищо за продажба и няма как да се овъзмезди държавата.
В отговор на въпрос дали ще поиска разследване по случая премиерът Бойко Борисов каза, че е говорил с главния прокурор. По думите му главният прокурор е направил необходимите проверки и делата по случая са доста напред. Всичко е разглобено и унищожено, а пък собствениците имат скъпи коли и ни дават оценка, което ме принуди да дойда и покажа на хората вследствие на тази разбойническа приватизация колко милиарди е загубила държавата, заяви премиерът.
Убеден съм, че главният прокурор ще направи така, че разследването за "Полимери" срещу неизвестен извършител да е срещу известен, заяви още министър-председателят. Според Борисов в държавата има десетки, дори стотици подобни случаи. Премиерът каза, че се надява с влизането на антикорупционния закон и създаването на този орган той да се занимае не само с това, което е в момента, но и с подобни минали сделки, защото по думите му "те носят много по-големи щети от всичко останало".