Лавров: Диалогът между САЩ и Русия няма алтернатива

Рекс Тилърсън и Сергей Лавров се срещнаха днес в Манила

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън и руският министър на външните работи Сергей Лавров се срещнаха днес в Манила в кулоарите на форума на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) във филипинската столица, предадоха световните агенции.

Асошиейтед прес отбелязва, че Тилърсън и Лавров са разговаряли на фона на напрежението в отношенията между Съединените щати и Русия, които са в най-ниската си точка след края на Студената война. Срещата бе първата по рода си, откакто САЩ наложиха нови антируски санкции и двете страни изгониха дипломати на реципрочна основа.

Лавров все пак заяви, че е почувствал готовността на Съединените щати да продължат да разговарят с Русия, предаде Ройтерс.САЩ и Русия се договориха американският заместник държавен секретар Томас Шанън и руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков да обсъждат „горещите точки“ в двустранните отношения. Москва обаче затвори този канал, след като Вашингтон й наложи нови санкции, припомня АП.

В комюнике, публикувано след срещата, руското министерство на външните работи изрази готовността на страната да нормализира диалога със САЩ, ако те се откажат от конфронтационната линия.

Асошиейтед прес отбелязва, че срещата между Лавров и Тилърсън е продължила повече от един час. огава посети района на конфликта в източната част на тази страна, припомня АП.