Днес експонират "Камъкът от Хирошима”

Националният музей "Земята и хората“ организира Ден на милосърдието

Всяка година на 6 август Националният музей „Земята и хората“ организира Ден на милосърдието в знак на състрадание и съпричастност към жертвите на атомните бомбардировки над японските градове Хирошима и Нагасаки през 1945 година.

Традиционно в зала „Гигантски кристали“ на Националния музей „Земята и хората“ се експонира „Камъкът от Хирошима”, който е най-важна част от церемонията за Деня на милосърдието.  „Камъкът от Хирошима” е гранитен къс от уличната настилка в Хирошима, която се е намирала в близост до епицентъра на атомния взрив на 6 август 1945 год. По-късно част от тези късове са демонтирани, като върху всеки един е изработен барелеф  на японската богиня  на милосърдието Каннон. През 1991 г тези каменни късове – единствените оцелели свидетели на атомния апокалипсис, по инициатива  на международната асоциация „Камък за мир“ и с подкрепата на жители на Хирошима, са изпратени до политическите лидери на 188 страни в света като символ на надеждата за мир за цялото човечество. Българският „Камък от Хирошима“ е предаден в музея „Земята и хората“ през 1997 г. от президента на Република България с ангажимента всяка година „Денят на милосърдието“ да бъде отбелязван по подходящ начин.

Всяка възпоменателна церемония пред „Камъка от Хирошима“ представлява не само поклонение пред стотиците хиляди жертви, но и борба срещу забравата, като гаранция, че атомният апокалипсис няма да се повтори отново. Идните поколения, бъдещите граждани на света, се нуждаят от увереност, че атомната бомба в Хирошима е първата, а атомната бомба в Нагасаки е последната в човешката история.

„Денят на милосърдието“ се провежда от 10.00 до 18.00 часа в зала „Гигантски кристали“ на музея и включва:
•Поднасяне на цветя пред „Камъка от Хирошима“
•Постерна изложба предоставена от асоциация „Камък за мир“
•Написване на лични послания за мир върху специална бланка.
•Изложба от творби на Международния фотоконкурс „Земя за всички“