Улесняват временните паспорти за българи в чужбина

Временните паспорти ще струват 50 евро, вместо 67

Таксата за издаване на временен български паспорт в чужбина ще бъде намалена с една четвърт, а досегът на гражданите с бюрокрацията – облекчен. Това предвижда проект за постановление на Министерския съвет, публикуван за обществено обсъждане, предава пресцентърът на МВнР. Промените са по предложение на Екатерина Захариева, заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи.

До намалението ще се стигне след премахването на две такси на обща стойност 17 евро. Така от първи януари временните български паспорти, издавани в чужбина ще струват 50 евро вместо досегашните 67 евро. Това са част от усилията на правителството за облекчаване на административната тежест. Мерките са насочени към улесняване и ускоряване на процедурите за административно обслужване.

В доклада на вицепремиера Захариева до Министерския съвет е отбелязано, че към днешна дата при приемане и обработване на заявления за издаване на българските лични документи (БЛД) дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина събират такси за всеки отделен документ, в това число и за получаване на формуляр-заявление за издаване на БЛД, който е в размер на 1 евро. Сега тази такса, както и компонентата, събирана от името на МВР - 16 евро, отпадат.

Друга мярка на постановлението предвижда и намаляване на таксата за издаване на свидетелство за съдимост при подадено в чужбина заявление. Сега за услугата се заплаща 20 евро по Тарифа № 3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи. Предвижда се таксата да бъде намалена на 10 евро.

„Към настоящия момент заявленията, които постъпват в дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина се изпращат по електронен път“, аргументира се Екатерина Захариева. Таксите трябва да съответстват на разходите, а те са намалели чувствително - в момента само готовите свидетелства за съдимост се връщат в дипломатическите ни и консулски представителства за връчване на гражданите с дипломатическа поща.

Отделно постановлението предвижда да отпадне възможността гражданите да заплащат дължимите такси по Тарифа № 3 с държавни таксови марки.

От 19 юли 2017 г. по разпореждане на министър Захариева се предостави допълнителна възможност за заплащане на дължимите такси за заверки и легализации в страната, по Тарифа №3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на МВнР по Закона за държавните такси. Заявителите на административни услуги могат да правят заплащането на дължимите такси освен с марки, и с дебитни и кредитни карти. Министерството на външните работи продължава да работи в посока оптимизиране на административните услуги за граждани, които институцията предлага, като поетапно предстои инсталирането на ПОС терминали и в дипломатическите и консулски представителства на България в чужбина.

На последно място постановлението предвижда да отпадне възможността да се събират такси чрез Министерството на външните работи или дипломатическите или консулски представителства на Република България относно съдействие за издирване в чужбина на физическо лице. В доклада на българския вицепремиер се посочва, че тези правомощия и действия са от компетентността на Министерството на вътрешните работи. „Следва да се отчете фактът, че Министерството на външните работи, чрез своите дипломатически и консулски представителства, на практика не осъществява такава дейност“, подчертава в доклада Екатерина Захариева.