Стартираха лагерите на отбори U17 в Банско и Сливен

Успешният проект се осъществява за втора поредна година

Стартира вторият етап на Програмата за развитие на детско-юношеския футбол, съобщават на официалния сайт на БФС. В продължение на 10 дни юношески отбори до 17 г. ще тренират в Банско и Сливен, като лагерите включват също така физически тестове и контролни срещи.  
Членът на Изпълнителния комитет на БФС и отговорник за националните отбори Емил Костадинов проследи подготовката и тестовете на младите футболисти до 19 г. (първия етап от програмата). Той остана доволен от условията в Банско, при които тренират играчите на Лудогорец, Левски, ЦСКА-София, Славия, Ботев (Пловдив), Пирин (Благоевград), Монтана, Септември, Локомотив (ГО), Локомотив (Пловдив), Дунав и Берое.
Успешният проект се осъществява за втора поредна година, благодарение на отличното взаимодействие между Българския футболен съюз и Министерството на младежта и спорта, ръководено от Красен Кралев. Бюджетът на тазгодишното издание на Програмата е увеличен и в нея участват 16 клуба от цялата страна в три възрастови групи - U15, U17 и U19. Всички разходи по настаняване, храна, тренировки, контролни срещи, съдийските такси и медицинското обезпечаване на мачовете са осигурени от Програмата.
Целта на проекта е освeн изграждането на съвременна единна система на управление, да се подобри координацията, контролът и спортно-техническото развитие на детско-юношеския футбол, за да отговаря на високите изисквания, поставени от развитите футболни страни.
На всички състезатели се правят и физически тестове от представители на отдел „Детско-юношески футбол” към БФС и националните селекционери във въпросните възрасти. Целта е да се проследи работата на клубовете по отношение на физическата подготовка на състезателите през последната година и да се сравнят резултатите със същите тестове от миналата.
Участващи отбори: Лудогорец, Левски, ЦСКА-София, Ботев (Пловдив), Локомотив (Пловдив), Славия, Дунав, Берое, Монтана, Локомотив (Горна Оряховица), Септември, Черно море, Верея, Етър (Велико Търново), Пирин (Благоевград), Нефтохимик (U17, U19) и  Ботев (Враца, U15).