Меморандумът за железопътните връзки с България проправя път за икономически растеж

По силата на меморандума Македония се задължава да завърши строежа и да модернизира железопътните си линии, водещи към границата с България

Меморандумът за развитието на железопътните връзки, подписан от Македония и България, проправя пътя за устойчив икономически растеж и развитие на региона, заяви македонският министър на транспорта и съобщенията Горан Сугаревски, цитиран от МИА.
На пресконференция днес той съобщи подробности за меморандума.
"По силата на меморандума Македония се задължава да завърши строежа и да модернизира железопътните си линии, водещи към границата с България, докато българското правителство обещава да приключи изграждането на линии към нашата граница", посочи министърът. До границата с България трябва да бъдат изградени общо около 89 километра, добави той.
Сугаревски информира, че участъкът от Куманово до Беляковце се планира да бъде завършен през 2018 г., а 34-километровата жп линия от Беляковце до Крива Паланка се предвижда да бъде довършена до 2021 г. Проектът за третия участък от 24 км от Крива Паланка до границата с България е в последния си етап, добави министърът.
"Железопътната връзка между Македония и България е от ключово значение не само за двете страни, но и за целия регион. Нови възможности ще изникнат за всички транспортни компании, ще се появят нови транспортни маршрути", изтъкна той.