Ангелкова: Безкомпромисни сме - проверките по Черноморието продължават!

Това ще продължи по времето на целия активен летен сезон

Безкомпромисни сме – проверките по Черноморието ще продължат по времето на целия активен летен сезон. Това каза пред журналисти министър на туризма Николина Ангелкова преди дискусията „За по-чист морски туризъм".

„Като цяло нарушения, които срещаме, са свързани с недостатъчния брой спасители, съгласно изискванията по наредбите и закона“, обясни Ангелкова. „На плажа в Равда установихме допълнителни обекти, които не трябва да са там и съответно трябва ада бъдат премахнати. Сега ще проверим дали това се е случило, след последните ни предписания, ако не следва да наложим глоба и тяхното принудително премахване“, добави тя. „Интересен случай установихме на Равда - на една част от плажа слагат табела за частна собственост, което отново е вид „иновация“. Това лято наблюдаваме на определени плажове по-различен тип нарушения от миналогодишните. Безкомпромисни сме, в момента колегите са непрекъснато по проверки, това ще продължи по времето на целия активен летен сезон. Сезираме и прокуратурата, МВР идват с нас на проверки“, каза още министърът на туризма
По думите й има невралгични точки, които всяко лято водят до определени проблеми.
„Имаме отново сигнали за „Корал“ за нерегламентираното къмпингуване, кражба, нерегламентирано ползване на ток. Което прави въпроси за регулиране на къмпингуването изключително належащ“, поясни тя.
„В тази връзка вече сме сформирали и работната група работи. Срокът е най-късно до 31 август или най-късно до 15 септември да дадат предложения за това как ще се регламентират видовете къмпингуване, за да се включи в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за туризма. Изискваме къмпингуването да се осъществява само в регламентирането за това места. За целта ще бъдат променени устройства на територии, за да може къмпингуването да има по-лек разрешителен режим за изграждане, за да се отговори на очакванията на хората,, които искат да упражняват този вид туризъм“, заяви Николина Ангелкова.