МТ сезира институциите за нарушения на плажове „Панорама“ и „Кабакум-централен“

За нарушенията предстои да бъде сезирана и прокуратурата

Министерството на туризма направи внезапни проверки на морски плажове на територията на община Варна. На някои от ивиците бяха открити сериозни нарушения, за които са сезирани местните и държавните институции, предава пресцентърът на ведомството.

На плаж „Панорама“ след проведен търг за наем за наемател бе избрана фирма „Юник травел“ ЕООД, която и преди е била наемател на ивицата. Компанията обаче не подписва нов договор за наем, като в тази ситуация тя не се явява правоимащо лице, няма ангажимент да осигури задължителните дейности на плажа (спасители, медицинско обслужване, почистване и т.н.) и не плаща задължения към държавата.

В същото време на плажа са разположени чадъри, шезлонги и едно заведение, което без основание работи и в момента. На плажа има също функциониращи игрища за волейбол и футбол. Осигурен е и воден коридор до плажа, без да има съгласувана схема и одобрение от „Морска администрация“, което също е нередно при липса на подписан договор за наем. По отношение на заведенията компетентният санкциониращ орган – общината, е сезирана и нейни представители са присъствали на проверките. По статут в момента плажът трябва да се води неохраняем, а е пълен с туристи, предлагат се джетове и други атракции.

Проверяващите са установили и нарушения на плаж „Кабакум-централен“. Там предишният наемател „Фулкон“ ЕООД, с който договорът е прекратен поради неизпълнение и задължения към държавата, отказва да освободи ивицата. Избраният нов наемател - фирма „Кабакум 1981“ ЕООД, на практика не може да влезе като стопанин на ивицата поради обжалване на търга.

В същото време на плажа работят четири заведения. Три от тях функционират постоянно. Разрешенията за поставяне на обектите са изтекли, което означава, че дейността им е абсолютно незаконна и нерегламентирана. Има разположени чадъри, шезлонги, шатри, маси и столове. Старият наемател е потвърдил пред инспекторите, че сам е поставил чадърите в северната част на плажа.

За незаконосъобразните действия на плаж "Кабакум - централен" Министерството на туризма сезира не само община Варна, РЗИ и останалите местни контролни органи, но предстои да бъде сезирана и прокуратурата.