Цачева: Ще работим по три досиета по време на европредседателството ни

Акцент в управленската програма е подготовката за българското председателство

Министерство на правосъдието ще работи по три досиета по време на Българското председателство на съвета на ЕС. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на брифинг, на който тя представи приоритетите на министерството, предаде Агенция „Фокус“.

Цачева коментира, че като акцент в управленската програма е подготовката за българското председателство. „По отношение на подготовката на Министерството на правосъдието, тя върви в срок. Извадени са трите акцента приоритетни досиета, по които ще работим по време на Българското председателство. На първо място това е регламента по европейската прокурорска служба. Очаква се през есента на тази година ЕП да приема регламента“, каза Цачева.

По думите й по време на нашето председателство ще се състои същностната работа, ще се избират европейски прокурори и механизъм на финансиране.

На второ място е досието Брюксел 2 А, касаещо изпълнение на национални решения по дела за отвличане на деца и изпълнение на национални решения, където е заложен основният принцип задължително да бъде изслушано детето.

Като трети акцент Цачева изтъкна електронното правосъдие в частност наказателното правосъдие и електронните доказателства. „Като по два от тези приоритети предвиждаме нарочни конференции по време на Българското председателство“, каза министърът на правосъдието.